gallery/1200px-hupam

H.U.P.M.

HRVATSKO UDRUŽENJE

PRIRODNE MEDICINE

 POVEĆAN KAPACITET PLUĆA MLADOJ SLOVAKINJI NAKON TRETMANA U TUNELIMA RAVNE

gallery/0b28b32988892cb555f7f35069430b2a_m
gallery/pluća

Ljekovitost tunela Ravne razlog su razvoja zdravstvenog turizma u Bosanskoj dolini piramida. Poznato je da zbog dobro ionizranog zraka u Tunelu Ravne, ljekari iz Sarajeva, Zenice i Visokog pacijentima koji boluju od astme, često  preporučuju  boravak na ovom ljekovitom mjestu.

Ovog puta svoju zanimljivu ispovjest ispričala je sedamnaestogodišnja Veronika Vrankova iz slovačkog Njitra. Mlada Slovakinja je u Visoko, zbog problema sa dišnim putevima, stigla po preporuci češkog ljekara  Petera Hajduka specijaliste sa klinike za plućne bolesti u Pragu.

Njena priča počinje još 2013 kada je zbog upalne ciste i otežanog disanja, kapacitet funkcije pluća bio reduciran na 47%. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Veronika je nedugo nakon uspostavljene dijagnoze bila podvrgnuta operativnom zahvatu desnog plućnog krila.  

Umjesto liječenjem pomoću kortikosteroida i drugih kemijskih preparata,  program postoperativnog oporavka, kojim je rukovodio prof Hajduk, zasnivao se na terapiji pomoću biorezonance,  korištenjem prirodnih preparata i  vitamina C. U program rehabilitacije ugledni specijalista uvrstio je i putovanje u Visoko zbog  visoke koncentracije negativnih iona u Podzemnom labirintu Ravne.

Nakon dva putovanja u Visoko zbog terapije u tunelu Ravne, mlada Slovakinja je vidno osjetila poboljšanje svog zdravstvenog stanja.  Prvi put nakon dvije godine nije osjetila bol i probadanje u grudima od čega je patila več duži period. Cjelokupan proces liječenja koji je podrazumjevao i boravke u prahistorijskom labirintu, u konačnici je rezultirao povećanjem kapaciteta pluća sa prvobitnih 47% na trenutnih 84 %.

Za vrijeme drugog boravka u Visokom bila je u društvu  brata, bake i majke, koja je ustupila fotografiju rendgenskog snimka pluća iz perioda  kada joj je tek uspostavljena dijagnoza. Veronika je ovaj put volonterski učestvovala u raščišćavanju novih sekcija u prahistorijskom labirintu. 

Napomena redakcije: Fondacija “Arheološki park Bosanska piramida Sunca” se bavi naučno-arheološkim istraživanjima te prenosi izjave i svjedočanstva posjetilaca, ali ne daje nikakve zdravstvene garancije.

gallery/slovakinja
gallery/slovakinja 1

Preuzmite knjigu koja mijenja živote ljudi i u kojoj se krije istinska moć da od svog života stvorite sve što poželite

gallery/aaa
* indicates required