gallery/1200px-hupam

H.U.P.M.

HRVATSKO UDRUŽENJE

PRIRODNE MEDICINE

U cilju postizanja informiranosti

i u cilju što ranijeg

i kvalitetnijeg  projekta integracije znanstveno provjerenih metoda alternativne medicine u sustav konvencionalne medicine

Hrvatsko udruženje za promicanje alternativne medicine   

napravilo je razne inicijalne kontakte,

i  to sa raznim institucijama

 

Više o tome…

INICIJATIVE HUPM-a

 

  1. REGISTAR (POPIS) ALTERNATIVNIH – PRIRODNIH – TRADICIJSKIH  METODA LIJEČENJA  U REPUBLICI HRVATSKOJ I U REGIJI

  2. REGISTAR (POPIS) POPIS PRUŽATELJA USLUGA                                        ALTERNATIVNE – PRIRODNE –  TRADICIJSKE MEDICINE

  3.  IZRADA STATISTIČKE BAZE PODATAKA O KORISNICIMA                      ALTERNATIVNIH- PRIRODNIH – TRADICIJSKIH  METODA LIJEČENJA

  4. MOGUĆNOST I OBAVEZA STJECANJA BAZNOG MEDICINSKOG ZNANJA ZA TERAPEUTE RAZNIH METODA ALTERNATIVNOG -PRIRODNOG - TRADICIJSKOG LIJEČENJA

  5. OBILJEŽAVANJE  MEĐUNARODNOG  DANA ALTERNATIVNE  MEDICINE

  6. ZAKONSKA REGULATIVA VEZANA UZ PODUZETNIŠTVO                         ALTERNATIVNIH – PRIRODNIH – TRADICIJSKIH  METODA LIJEČENJA  I TERAPUETA

 

POPIS ALTERNATIVNIH GRANA U REPUBLICI HRVATSKOJ,  POPIS ALTERNATIVNIH METODA LIJEČENJA, POPIS PRUŽATELJA USLUGA ALTERNATIVNE MEDICINE

 

Poznato je kako se desetljećima pojedinci i zajednice pokušavaju zajedničkim snagama izboriti za bolji status alternativne medicine  koliko radi zaštite ove djelatnosti toliko i radi  same  zakonske regulative. Potajno svi znamo  neophodno, ali vrlo korišteno „narodno liječenje“ i pružanje pomoći kroz  širok spektar ne priznatih formalno metoda, načina, terapija, tehnika  ili čak preparata najčešće su komentirana i ocjenjivana subjektivnim  kritikama, a rijetko koje područje alternativne medicine je uopće bilo (barem u dobroj namjeri) provjeravano znanstvenim metodama.

HUPM u jednoj od  svojih  inicijativa želi sakupiti što veći broj informacija upravo o cijeloj alternativnoj sceni u Republici Hrvatskoj, ali i šire.

U pripremi su ankete i neke druge profesionalno  obrađene i pripremljene metode kako bismo mi iz HUPM-a  doznali, evidentirali i sistematizirali, a potom  obznanili javno koje su to grane alternativne medicine kojima se višebrojne  osobe  pokušavaju zaliječiti, iscjeliti i jednostavno poboljšati svoje opće stanje, te osim toga želimo kao organizacija napraviti jedno istraživanje da bismo procjenili korisnike i  selekcionirali ih prema spolu, dobi, vjerskom opredjeljenju, stručnoj izobrazbi, materijalnom statusu i slično.

Također je jedna od inicijativa HUPM-a  da se ono što se koristi stoljećima  zabilježi  i svakako  dobro različitim metodama i uz pomoć stručnjaka i korisnika samih istraži, a samim time da se svaku   terapiju i svakog terapeuta  na ovaj način uvaži i ocijeni  anketnim i drugim metodama kako  bi se saznali što točniji  statistički podaci o granama i načinima primjene i rada, te o ostalim činjenicama  naših terapeuta. Zašto bi napokon mala čuda koja su u  mogućnosti pojedinih terapeuta ostala zamrljana čestim sumnjama, zašto bi se događala i odvijala stalna kontrola i omolovažavanje nečijih tehnika i zašto bi se uostalom proglašavala neučinkovitost istih, a toliko dugo i toliko puno se koristi među ljudima. Upravo radi toga neovisno koliko je tko sklon realizmu ili misterioznim stvarima  svi oni koji rade u alternativi nisu protivni, dapače željni su suradnje s klasičnom medicinom i edukacije o baznim medicinskim stvarima. Umjesto zabrana i prozivanja, naša je želja i jedna od budućih akcija da se svim terapeutima koji nisu profesionalni liječnici, omogući i zakonom regulira ta mogućnost;  temeljno osnovno znanje o medicini, kako im bazično ne bi nedostajalo medicinskog  znanja zbog čega ih se upravo  često proziva  i  smatra nekomeptentnima za njihov rad.  

Čest je slučaj da niti se vodi evidencija niti se zna tko šta radi, a niti tko je korisnik usluga. Prezentiraju se podaci da zapravo i ne postoji alternativna medicina ili uz stigmu kako  je to neka tamna strana života o kojoj ne treba nikada ništa progovoriti javno.         

Svojim aktivnostima članovi HUPM-a zatražiti će uputu od Hrvatskog Sabora i ostalih institucija da se u što skorijoj  budućnosti pristupi izradi Zakona ili Pravilnika o tradicijskim, narodnim i alternativnim metodama liječenja, te će upravo iz ovog razloga  pristupiti samom popisu ovih metoda liječenja da se utvrdi o čemu se točno radi i da su potpuno neškodljive za zdravlje pojedinca.  Sadašnja inicijativa je da se svakako discipline poput ayurvede, tradicionalne tajlandske, tradicionalne kineske medicine, kvantne medicine, aromaterapije, kiropraktike, homeopatije, makrobiotike, reikija, tradicionalne duhovne medicine i njoj srodnih, itd.  uvrste u zakonske okvire. Time bi se ujedno u suradnji sa insitucijama i stručnim kadrom,  došlo i do ostalih podataka koji su itekako važni za daljnji razvoj našeg društva. Statističkom obradom podataka dobivenih inicijativom HUPM-a sagledalo bi se mnoštvo ostalih pokazatelja poput povijesnih, etičkih, vjerskih utjecaja na pojedinca, korisnost alternativne medicine u javnom zdravstvu, ili putokaz da se uvede red i zakon kada se radi o financijskim pokazateljima, koje će stručnjaci moći točnije pretpostaviti iz  tako pripremljenih podataka.        

IZRADA STATISTIČKIH PODATKOVNIH MAPA KORISNIKA USLUGA ALTERNATIVNE MEDICINE

Iako obradom upitnika, anketa, i davanjem ocjena i izjava skup informacija prikupljenih na ovaj način može najviše govoriti o subjektivnom doživljaju neke metode ili teraputske grane, ovo je vrlo bitna analiza stanja i u konačnosti učinovitosti metoda i grana alternativne medicine. Cilj nije saznati ime i prezime korisnika, već pokušati objedinjenim informacijama i drugim metodama znanstvenog i stručnog  rada  spoznati koja je dob, spol, koje obrazovanje, koje političko uvjerenje, koje vjersko uvjerenje i tako dalje  imaju korisnici ovakvog načina liječenja. Naposlijetku, korisnost ovakve studije ima djelotvornost i na  društvenoj općoj sceni,  jer razvoj  službene medicine zasigurno uključuje i ono najvažnije – pomoć svakoj osobi, na najbolji mogući način.

Napominjemo, kako se podaci o raznim alterantivnim granama, o narodnoj medicini općenito skrivaju, a ne objedinjuju i ne skupljaju, što je jednim dijelom i rezultiralo da se službena medicina puno ne osvrće na empirijska mišljenja, niti  pokušava pronaći način da poveže prirodnu medicinu sa službenom, niti kroz strukturnu piramidu nit kroz zakonitost.

Višestruka korisnost za svaku osobu postigla bi se da na neki način sve grane alternativne medicine budu zakonski priznate, i regulirane, i da institucije nametnu standarde kojima bi isključili ili onemogućili rad teraputima ili praktikantima pojedinih metoda koje bi mogle imati  štetnost po organizam pojedinca.

A na kraju krajeva tko zna možda upravo u nečem tradicijskom i drevnom leži novo medicinsko otkriće !

 

STJECANJE BAZNOG MEDICINSKOG ZNANJA

Teraputi i praktikanti svakako bi se trebali izdići iz misticizma i stigmatizacije kojom su javno obilježeni, jer iza svakog od njih postoji određeni i to nerijetko veliki broj korisnika njihovih usluga. Gotovo je nazamislivo da netko radi u bilo kojoj grani alternativne medicine bez da poznaje  barem u  tragovima anatomiju, psihologiju, fiziologiju, imunologiju, genetiku  i/ili drugo bazno znanje prema preporuci zdravstva – ne iz razloga da ne znaju što rade već iz razloga da svoj rad unaprijede i na taj način brže, lakše i sigurnije pomažu svojim klijentima.

Inicijativa HUPM-a jest da  ciljanim, edukacijskim, obaveznim programima, propisanim zakonom   pruži temelj  za bavljenjem bilo kojom  granom alternativne medicine, bez obzira na obrazovanje osobe koja provodi terapije, a samim time implementacijom nadležnih institucija u rad alternativnih djelatnika bila bi omogućena dobrobit za pojedinca bez rizika od nanošenja bilo kakve štete. Pacijenti odnosno korisnici usluga bili bi pod sigurnim vodstvom, imali bi veće povjerenje u vladajuće strukture jer bi im bio omogućen izbor tradicionalne medicine suvremene i konvencionalne ili bi kombinirali obje.  

 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ALTERNATIVNE MEDICINE – 17. prosinca

 

Kako postoje mnogi dani kojima se obilježavaju čak i neobični dani poput na primjer 04. siječnja – Dan trivijalnosti ili 20. siječnja  Dan oslobođenja od dijeta nametnula se ideja da se uspostavi tradicija Međunarodnog dana alternativne medicine.

Međunarodni dan alternativne medicine 17. prosinca, ustanovilo je Stručno vijeće Hrvatskog udruženja za promicanje alternativne medicine, na svojem skupu dana 25.ožujka 2018. godine i preporučilo da se takav dan održava svake godine i postane tradicijom koja je posvećena svima koji promiću, istražuju, prakticiraju, koriste ili korespondiraju  na bilo koji naćin sa alternativnom- prirodnom -tradicijskom  medicinom.

Obilježavanjem toga dana svake godine želi se naglasiti važnost alternativne – prirodne – tradicijske medicine, a svima koji podržavaju Inicijativu, omogućeno je da zbog lokalnih prilika i mogućnosti dan prilagode sebi.               

Zašto baš 17. prosinca?      

 

gallery/paracelsus

PARACELSUS (pravim imenom Theophrastus Phillippus Aureolus Bombastus von Hohenheim) rođen je 17.prosinca 1493.godine u Salzburgu, iako je upitan taj datum po nekim zapisima, švicarski liječnik, alkemičar, astrolog, znanstvenik, mistični filozof i okultist. Studirao je medicinu, kirurgiju i alkemiju u koju ga je inicirao svećenik Sponheima kojeg je upoznao tijekom svojeg boravka po Europi i Aziji gdje je upoznavao i prakticirao narodnu medicinu. 

U vrijeme obnašanja profesorskog poziva u Baselu spalio je Avicenin udžbenik za liječnike, pri tome ujedno odbacivši Galenovu medicinsku tradiciju. Prihvatio se istraživačkog i praktičnog rada, uveo ijatrokemijsku terapiju (prema kojoj se bolesti objašnjavaju kao poremećaji kemijskih procesa u organizmu), liječio je biljkama,ljekovitim izvorima, srebrom i živom, s time da su sva njegova liječenja uključivala i astrologiju uz astrološke talismane koji  su služili za pomoć u ozdravljenju.

Bavio se je i balneoterapijom (proučavanje ljekovitih vrela).

Ukratko, sve njegove medicinske tvrdnje prožete su mističnim, alkemijskim i kabalističkim elementima, što je naravno službena medicina smatrala uvijek neprihvatljivim i smiješnim,  čak. No, njegov stav i njegov rad kao na primjer proučavanje bolesti rudara utjecalo je na razvoj medicine rada, kao i na razna prirodoslovna - medicinska istraživanja.

Po Paracelsusovim principima životnim procesima upravlja nevidljiva sila, Archeus, a temelji medicine su filozofija, astrologija, kemija i teologija.     

Preuzmite knjigu koja mijenja živote ljudi i u kojoj se krije istinska moć da od svog života stvorite sve što poželite

gallery/aaa
* indicates required